Церква св. Петра і Павла

Білки

Церква св. Петра і Павла. 1939. (УПЦ)

Першою православною церквою була простенька дерев’яна церква Благовіщення, що мала окрему дзвіницю і стояла на теперішньому цвинтарі. Оснування мурованого храму Христа Спасителя освятив єпископ Дамаскин 23 червня 1935 р. Кажуть, що автором проекту був німець. Храм будували селяни, він мав обійтися селові в півмільйона чехословацьких корон. Жертовністю відзначилися Петро Гедзур, Михайло Палаташ, Юрій Біров та інші. Землю купили в місцевого єврея. Восени 1937 р. церкву вкрили дахами. Довжина церкви (всередині) 35 м, ширина – 17 м. Великі залізобетонні колони несуть баню, дзвіницю і досить просторі хори. У 1964 р. дахи вкрили бляхою. Ікони намалював художник Федір Ґоґола, стінопис виконав Іван Андрішко в 1982 – 1983 р. Два бічні іконостаси та два аналої вирізьбив Михайло Росада.

Першими священиками були о. Іван Бігар та о. Василь Самош, після них – о. Михайло Розман, якого 35 років тому змінив теперішній священик о. Георгій Чулей.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 646.