Костел опіки богородиці

Bihale – par. Opieki N.M.P.

Odpust: I niedziela VII

Liczba mieszkańców: 723

Adres e-mail: bihale@iap.pl

Historia parafii:

Pierwotnie wieś nosiła nazwę Biehale, wzmiankowana w r. 1578. Początkowo miejscowość pozostawała w składzie starostwa lubaczowskiego, przed r. 1609 włączona zo uposażenia parafii łacińskiej w Lubaczowie, a następnie do klucza łukawieckiego dóbr stołowych biskupstwa przemyskiego. Miejscowość zrujnowana w r. 1629 podczas najazdu tatarskiego, wyniszczona podczas walk polsko – ukraińskich w latach: 1944-1947. Od w. XVI do końca II wojny światowej istniała w Bihalach parafia obrządku wschodniego. Parafia rzymskokatolicka została erygowana, 1 marca 1979 r., przez bpa Mariana Rechowicza i powstała z terenów parafii w Łukawcu.

Pierwsza świątynia w Bihalach wzniesiona została w końcu XVI w., pod koniec wieku XVIII była już w bardzo złym stanie, spłonęła w 1821 r. W tymże roku wybudowano nową, po r. 1825 zbudowano kopułę, w r. 1843 pobito dachy gontami, w r. 1872 wykonano polichromię, na przełomie XIX i XX w. świątynię rozbudowano (rozszerzono nawę, wzniesiono babiniec, zakrystię i powiększono skarbczyk). W r. 1928 remont podwalin i ścian świątyni. W r. 1948 świątyni stała się kościołem filialnym parafii rzymskokatolickiej w Łukawcu (od momentu erekcji parafii – kościół parafialny). Remonty w latach: 1978 – 1979 i w 1983.

Obok świątyni dzwonnica o konstrukcji słupowo – zrębowej z lat siedemdziesiątych XX w., w niej dzwon z datą ?1922?.

Na cmentarzu przykościelnym ?ołtarz polowy? z zadaszeniem z lat: 1997-1998, dostosowany stylowo do kościoła oraz dwa krzyże misyjne i obelisk.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kościół filialny, pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, w Nowej Grobli, z lat 1983 – 1985, wg projektu mgr inż. Józefa Olecha z Lubaczowa, poświęcony, 19 maja 1985 r., przez bpa Mariana Jaworskiego.

Odpust: Najświętszego Serca Pana Jezusa (niedziela po uroczystości)

C. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki, założony prawdopodobnie w I poł. w. XIX, o pow. 0, 42 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach.

Odpust: I niedziela lipca

Msze św. w niedziele i święta, godz.: Bihale: 7.00, 11.00 (okres letni:8.00); Nowa Grobla: 9.00 (okres letni: 10.00)

w Wielkim Poście: Bihale: 8.00, 15.000; Nowa Grobla: 10.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1795

małżeństw od r. 1796

zmarłych od r. 1795

Kronika parafialna: od r: 1985 – 1993 i od 19.06 1996 r.

Lista proboszczów: ks. Mieczysław Kornaga (1978 – 1985), ks. Władysław Gudz (1985 – 1996)

Powołania z terenu parafii: ks. Jakub Solilak, ks. Stanisław Solilak, ks. Krzysztof Soliło, ks. Jerzy Sopel, ks. Jerzy Pytlik, s. Eliza Soliło (CSSJ)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca (12 Róż), ministranci, Rada Parafialna

Liczba katolików: 675

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Nowej Grobli, Szkoła Podstawowa w Łukawcu (klasy zamiejscowe w Bihalach)