Церква Введення в храм пресвятої богородиці

Дерев’яна церква розташована в колишньому передмісті, на огородженій ділянці, і домінує над одноповерховою забудовою.

Споруджену в 1725 р. на території запорізької фортеці Переволочної, церкву (первісна назва – Воскресенська) в 1784 р. перевезено по Дніпру до Берислава. Один з відомих ремонтів здійснений наприкінці XIX ст. Пошкоджена в роки Другої світової війни.

Споруда належить до архаїчного типу дерев’яних тридільних одноверхих церков. Всі зруби – гранчасті. До центрального зрубу прилягають значно нижчі гранчасті притвори, а до бабинця – західний п’яти-стінний притвор із головним входом. Пірамідальна за характером об’ємно-просторова композиція церкви акцентована високим центральним зрубом. За планом це восьмерик, дещо витягнутий вздовж поперечної осі. Верх має два заломи. Простір центрального зрубу домінує в інтер’єрі завдяки візуальному поєднанню з ним внутрішнього простору бабинця, який розкривається у наву через велику арку. Стіни – з дубового брусу, на підмурках; фасади пошальовані. Дахи укриті покрівельною сталлю.

Церква є унікальним для Півдня України зразком дерев’яного зрубного храму XVIII ст.

О.І.Тищенко