Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Церква св.Миколи 1903 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 136].

с. Арламівська Воля.

Мостиський.

Церква св. Миколи. 1902.

Перша відома дерев’яна церква на дубових фундаментах була збудована у 1650 р. Є згадки про існування в селі жіночого василіянського монастиря у XVIII ст. У 1781 р. парафія отримала ерекційний акт. У 1878 р. на місці попередньої була збудована нова, теж дерев’яна церква, знищена пожежею 24 лютого 1900 р. Заходами о. Івана Кармоша у 1902 р. зведена теперішня мурована, хрещата в плані зі світловим восьмибічним барабаном, завершеним шоломовою банею над середхрестям. По другій світовій війні не була зачиненою, з 1989 р. належить до автокефальної православної громади.

Центральний державний історичний архів України у Львові, колекція листівок, № 3874.

«Діло». – Львів, 1900, № 47.