Пам’ятай про великі дні наших Визвольних змагань

Російсько-тлінкітська війна 1802-1805 р.р.

Російсько-тлінкітська війна 1802-1805 р.р. Під час завоювання Аляски росіяни зустрілись з опором місцевих індіанців тлінкітів. В травні 1802 року окремі сутички переросли в справжню війну. Біля 600 тлінкітів напали на Михайлівську фортецю на острові Ситка,знищили російський гарнізон і російських купців і мисливців,невелика частина втікла на сусідній острів. В 1804 році росіяни під командою Баранова на 4 кораблях і кілька десятків алеутських лодок вирушили відвойовувати острів Ситка. Індіанці боронились в збудованому ними дерев"яному форті,але під артилерійським обстрілом з кораблів відійшли з форту,над яким знову піднявся російський прапор. 20 серпня 1805 року племя еяків разом з тлінкітами напали на російське місто Якутат і вибило там всіх росіян і їх прислужників алеутів. Росія втратила свою основну базу на Алясці. Опір тлінкітів затримав і затруднив колонізацію Аляски і цей фактор вплинув на рішення продажі Аляски США. Росія заключила мир з тлінкітами,але оскільки не було проведено належного індіанського ритуалу,то кінцевий мирний договір між Росією і тлінкітами був заключений в 2004 році з дотриманням належних ритуалів. І ця історія свідчить,що опір завжди має сенс,навіть проти стократ сильнішого противника. Зараз тлінкіти американці,а могли бути росіянами…

Підготував Іван Парнікоза