1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

м. Жовква. Церква св. Иосафата, 1655 p. (архів інституту “Укрзахідпроектреставрація”, 1982)

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 63.

м. Жовква. (УГКЦ)

Церква св. Йосафата.

На початку 1990-х pp. одна з греко-католицьких громад отримала на церкву колишній костел домініканів. Зведений він на місці давнішого дерев’яного. Будівництво його за моделлю і кресленнями та коштами Теофілії Собєської було завершено у 1655 р. Тоді ж зведено дерев’яний корпус келій для монахів-домініканців. Споруди неодноразово горіли і відновлювались, зокрема у 1677, 1717, 1739, 1754 та 1833 рр. У післявоєнні часи використовувався як складське приміщення.

Костел – тринавова шестистовпна цегляна тинькована базилікова споруда з трансептом, зведена у стилі бароко. Бокові двоярусні нави значно нижчі від головної. На перехресті головної нави і трансепту здіймається шестагранний барабан, завершений ліхтарем з маківкою. Чільний фасад розчленований двома розвиненими профільованими ґзимсами, іонійськими пілястрами, волютами та нішами, завершений фронтоном складної барокової форми. Головний вхід підкреслений порталом, обрамованим корінфськими колонами. Бокові фасади дещо скромніші, з подібними елементами архітектурного декору. У 1903- 1927 pp. інтер’єр був розписаний малярем К. Політинським.