Костел

Костел

Розмір зображення: 600:450 піксел

Костел 1653 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

На виході за межі старого міста праворуч підноситься хрещатий однобанний костьол, збудований в XVII ст. У плані він має між раменами зі сходу невеликі приміщення, отже, в об’ємно-просторовій структурі у нього є спільність з українською архітектурою. Широкі пілястри членують площини стін і фіксують грані апсиди. Вони несуть архітрав, фриз якого оздоблений білокам’яною різьбою. На великих площинах фасадів добре виділяються різьблені білокам’яні портали, з яких західний, крім того, має рельєфні постаті євангелістів[Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 251].