Костел божого милосердя

Zamość – par. Miłosierdzia Bożego

ul. Hrubieszowska 32, 22-400 Zamość,

Proboszcz: ks. Jan Andrzej Chmaj (1957-1982-1994)

Wikariusz: ks. Adam Palonka (1975-2002-2006)

Do parafii należą: a) ulice: Hrubieszowska – od nr 59 (Os. Hetmańskie), Hrubieszowska – nry parzyste, Polna – nry nieparzyste, Spadek – nry parzyste

b) miejscowości: Jatutów przy ul. Hrubieszowskiej, Kalinowice przy ul. Hrubieszowskiej, Szopinek

Kaplica: Św. Rafała Arch. – Szpital im. Jana Pawła II

Odpust: II Niedziela Wielkanocna

Liczba mieszkańców: 5180

Historia parafii:

Erygowana, 22 sierpnia 1994 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. W tym także dniu ks. Jan Andrzej Chmaj został proboszczem nowo powstałej parafii.

Poświęcenie placu pod budowę nowego kościoła, 5 października 1994 r., o godz. 17.00, w dniu wspomnienia Błogosławionej Siostry Marii Faustyny Kowalskiej, przez bpa Jana Śrutwę

Firma “Globex” z Zamościa przygotowała dokumentację kaplicy wraz z zapleczem mieszkalnym. W lipcu 1995 roku plac pod budowę nowej świątyni został ogrodzony siatką. W końcu sierpnia przygotowano materiał i postawiono drewnianą kapliczkę, w której wierni od 5 października zaczęli się gromadzić na nabożeństwa i Msze Święte. Pod koniec kwietnia 1996 roku inż. Wiesław Kudyk wytyczył teren pod budowę kaplicy wraz z częścią mieszkalną. Pierwsze prace przy wykopach rozpoczęły się 2 maja 1996 roku. Dnia 10 czerwca zostały zalane ławy fundamentowe.

Kaplica, pw. Miłosierdzia Bożego, spełniająca funkcję kościoła parafialnego, z lat: 1996-99, murowana, na rzucie prostokąta, dach dwuspadowy kryty blachą, orientowana, prezbiterium lekko podniesione, połączona z częścią mieszkalną i kancelarią.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kaplica, pw. św. Rafała Archidiec., w Szpitalu Wojewódzkim im. Papieża Jana Pawła II w Zamościu, z lat: 1995 – 1998, poświęcona, 11 lutego 1999 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę

2. Kapliczka pw. Królowej Korony Polskiej z r. 1930, fund. Joanna Gielecka, po erygowaniu parafii w r. 1995 były w niej sprawowane Msze św.

Zamość ulice: Hrubieszowska, od nr 59 (Os. Hetmańskie), Hrubieszowska (nry parzyste), Polna (numery nieparzyste), Spadek (nry parzyste).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.00, 12.00 15.00 (szpital), 18.00 (20.00)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1994

małżeństw od r. 1994

zmarłych od r. 1994

Kronika parafialna od r. 1994

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Rada duszpasterska, Koła Żywego Różańca, ministranci, Ognisko Misyjne Dzieci, schola, Mali Pomocnicy Maryi, KSM

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa nr 2 w Zamościu (klasy: I – III)