Церква Вознесения

Передміська церква існувала вже у 1580 р. на пізнішому Львівському передмісті (давня Скоківка, тепер Нові Осади) ще до локації міста Замостя. 1 У 1620 р. священик передміської дерев’яної церкви був учасником Щебрешинського собору. 2 Єпископ Олександр Августин Лодята у 1687 р. нагадував парафіянам і братству при цій передміській церкві про необхідність більше піклуватися про свою святиню. 3 У 1712 р. в спір про ґрунти між братством і парохом о. Лукашем Леонтовичем втрутився Томаш Юзеф Замойський, що конкретно визначив права кожної сторони. 4 Дерев’яна будівля згадується у візитаціях 1731 [5] та 1771 [6] рр. Єпископ Феліціан Володкевич 20 травня 1740 р. назначив адміністратором церкви о. Теодора Яґельського по смерті пароха о. Карпа Біловольського [7]. Церква ліквідована, ймовірно, австрійською владою під час регуляції парафій в кінці XVIII ст.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – С. 602-604.

3. Katalog dokumentów różnej proweniencji 1397-1794. // Archiwum Państwowe w Lublinie. – Lublin, 1998. – S. 79.

4. Там само. – S. 96.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 779.

6. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

7. Katalog dokumentów różnej proweniencji 1397-1794. // Archiwum Państwowe w Lublinie. – Lublin, 1998. – S. 79.