Церква св. Миколи

Церква св. Миколи

Розмір зображення: 689:800 піксел

Церква-каплиця св. Миколи, 1989-1992 рр. Фото автора, липень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 204.

[Після 1989 р.] побудовано нову церкву в Замості (на місці зруйнованої в 1938 р.) [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Греко-католицька цвинтарна каплиця на передмісті Майдан, філія парафії св. Миколи, згадується у акті візитації Михайла Куземського 1870 р. 1 З 1875 р. – православна. Зруйнована під час нищення церков у 1938 р. 2

Для відновленої у 1957 р. православної парафії, у 1989-1992 рр. на кошт громади збудовано нову муровану церкву, розташовану на цвинтарі на місці зруйнованої каплиці. Іконостас для неї намалювали Микола Ткачук з Почаєва та Петро Климчук з Луцька. Освячена 6 червня 1992 р. 3

Невелика мурована тинькована споруда. Складається з восьмибічної в плані нави та невеликого прямокутного присінку з заходу. Нава вкрита восьмибічним наметовим дахом, завершеним великим сліпим ліхтарем, вкритим низьким восьмибічним дахом з цибулястою маківкою. Над присін-ком – двосхилий причілковий дах, гребінь якого вінчає чотирибічний сліпий ліхтар з маківкою. Стіни церкви завершені профільованим ґзимсом.

1. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326.

3. Рощенко М. Знову є церква в Замості. // Наше слово. – Варшава, 1992. Ч. 33.