2007 р. На Харківщині відкопали руку стародавньої жриці

Дата: 23.07.2007

Такого ще не знаходили. На Харківщині під селом Мохнач археологи відкопали залишки дерев’яної скрині, в якій лежала прикрашена коштовностями рука жриці поки невідомої богині. Знахідка датуються IX століттям.

«Ця знахідка насправді унікальна, – заявив Володимир Колода, керівник Середньовічної археологічної експедиції Харківського національного педуніверситету ім. Г.С. Сковороди. – Вона перша на всій території Східної Європи. На жаль, дерев’яна скриня не збереглася, ми знайшли тільки її залізні частини: ручку, замок і скоби. Але все, що було в скриньці, збереглося дуже добре!»

В скрині частина кісток жіночої руки від зап’ястка до середини передпліччя була загорнена в шкуру якоїсь тварини, на ній були надіті два бронзових і один срібний браслети, бронзове кільце зі вставкою з синього скла. Поряд з рукою лежали намистини з вкрапленнями дорогоцінних металів і навіть коралова і сердолікова намистини, – пише «Блик».

Руку досліджуватимуть найсучаснішими технологіями, включаючи ДНК-аналіз. Судячи з наявності прикрас, йдеться про мощі знатної царівни або жриці. Наприклад, вона могла поклонятися Афсін, яка в аланів (предки осетин, які проживали тоді на території Слобожанщини) вважалася богинею домівки.

Якби жінка була русинкою, то вона могла бути жрицею слов’янських богинь Лади або Мокоші. Перша вважалася богинею світової гармонії, покровителькою пологів, шлюбу і кохання. Друга – богиня милосердя, щастя і нещастя, покровителька джерел і колодязів.

Адреса оригіналу статті: «ForUm»