2008 р. Харківські археологи виявили аланський релікварій

Дата: 06.08.2008

Харківські археологи під час розкопок виявили під Мохначем (Змієвський район) аланський релікварій (натільний предмет з ємністю для зберігання культових предметів). Про це повідомив керівник археологічної експедиції Володимир Колода.

За його словами, унікальна знахідка виготовлена з кістки, орнаментована й має зображення двох коней, культ яких був широко розповсюджений серед алан. Разом з релікваріями знайдені кістяні пластини-медальйони, одна із яких прикрашена орнаментованою в’яззю, а на іншій зображена людина з піднятими руками. За словами Володимира Колоди, подібні предмети вперше знайдені на території Лівобережної України.

Як повідомив В. Колода, серед інших унікальних знахідок – імпортне скляне та пастове різнобарвне намисто сірійського виробництва, точне походження якого буде з’ясовуватися в лабораторіях. Досліджено також кілька жител, зерносховищ, літніх кухонь і льохів ІХ ст. Знахідки також представлені знаряддями праці землеробських і скотарських предметів. З озброєння знайдені наконечники стріл, залишки сагайдака та бойового ножа.

Результати експедиції 2008 року будуть опубліковані в наукових статтях, а головні знахідки будуть виставлені під час загальної презентації знахідок харківських археологічних експедицій.

Мохначанський археологічний комплекс є одним з найбільш древніх і заселених центрів давньої Слобожанщини. Укріплене поселення існувало з V ст. до н.е. до XІ ст. н.е., яке по черзі займали скіфи, сармати та алани.

Джерело: “Освітній портал”