2009 р. «Мистецька фоса» біля Арсеналу сформує обличчя Львова, за яке не соромно

Дата: 18.03.2009

Перший крок до втілення культурологічного проекту Львівської міської ради «Вулицями львівських ремісників» зроблено. Вже під час святкування Днів Львова гончарі, ковалі, ткачі, шевці, каменярі, малярі та майстри інших давніх ремесел матимуть змогу презентувати свої творіння у «Мистецькій фосі» – своєрідній зоні традиційного мистецтва поблизу музею «Арсенал».

Наразі там проводять реконструкцію, аби згодом 365 днів на рік митці змогли демонструвати та продавати свої роботи, ілюструючи потужну історію розвитку ремесел у Львові. Про це сьогодні, 18 березня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Концепцію «Мистецької фоси», зони атракції туристів і гордості львів’ян, презентував директор Музею ідей Олесь Дзиндра: «На ринку «Південний» українських кодів на товарах не побачиш, потрапляючи на вернісаж, турист не розуміє, в якій частині світу він знаходиться. «Мистецька фоса» покликана сформувати обличчя Львова, за яке не соромно».

Це перший із семи проектів в рамках розробки культурно-туристичного маршруту «Вулицями львівських ремісників», який ініціювала Львівська міська рада і втілює в життя Музей ідей. З проектною роботою авторства архітектора Віктора Жмака зацікавлені можуть ознайомитися в Музеї ідей, що на вул. Валовій, а за ходом роботи почати стежити з вул. Підвальної, біля музею «Арсенал».

Фоса – галицька назва рову. Це слово неможливо знайти у «Вікіпедії», воно привертає увагу й акцентує на унікальності львівської говірки. В рамках реставрації архітектурних об’єктів Львова міська рада виділила кошти на відновлення оборонної стіни біля бійниць арсеналу і пониження рівня ровів між міськими мурами і арсеналом для створення мистецької зони. Оскільки ініціативу контролю за виконанням проекту зголосився взяти на себе Музей ідей, то, за словами Олеся Дзиндри, «Мистецька фоса» має всі шанси стати постійно діючою філією проекту «Львів – столиця ремесел».

Акценти «Мистецька фоса» розставлятиме на традиційному мистецтві, в цій культурній зоні не передбачається вседозволеності й мультикультурності, яка наразі панує на вернісажі. Аби зберегти архітектурну гармонію і не перетворювати мистецьку зону в базар, нових об’єктів не будуватимуть і заборонять різнокольорові вивіски й накриття. До того ж «Мистецька фоса» обмежена компактною територією ровів, тому не «розповзатиметься» й не захоплюватиме сусідні вулиці.

Дубова галерея, яку відновлюють, допоможе створити ще один рівень сприйняття творчості майстрів, даючи відстань, іноді вкрай необхідну для цілісного сприйняття їх робіт. Окрім того, у «Мистецькій фосі» передбачається проведення майстер-класів з традиційних українських ремесел, а на «ковальську площу» остаточно повернуться ковалі. Вони долучаться до оформлення кав’ярні, яку відкриють там же, аби відвідувачі могли спостерігати за іскрами ковальського таланту, що згодом застигнуть у фантастичних виробах.

Окрім вул. Арсенальної, новий культурно-туристичний маршрут «Вулицями львівських ремісників» включатиме об’єкти на пл. Митній, пл. Соборній та вул. Валовій.

«Західна інформаційна корпорація»