2009 р. Намоклі рукописи сушать фенами

Леся Межва

Дата: 11.03.2009

Наприкінці минулого тижня, коли розтанув сніг, із тильної сторони Національного музею у Львові на вул. Драгоманова, 42 по стіні почала стікати вода. Ринв немає, а дощоприймач замерз. Тому кут приміщення, де розміщений фонд рукописів і стародруків, просяк водою. Музейні працівники відразу почали виносити книги з цього приміщення.

– Уже другий раз із вини нашого заступника по господарській частині Івана Клемчука стається така трагедія. Я казала, треба з даху зняти сніг. Замокло півтори тисячі рукописів. Це ж унікальні речі, – розповідає завідувачка відділу рукописів Неоніла Вергун.

2005-го через халатність цього ж працівника було затоплено фонд кириличних стародруків. Тоді заступник відключив опалення і не попередив кочегара, який наповнив бак водою. Нині колекцію просушують. Це книги XV-XVIII ст., подаровані митрополитом Андреєм Шептицьким.

– У музеї вже працює львівський реставратор пан Мокрій, – продовжує Вергун. – Зголосилися допомогти реставраційна майстерня бібліотеки імені Василя Стефаника, кілька громадських організацій. Інтелігенція щодня телефонує, хочуть зарадити.

Працівниці музею принесли з дому фени, сушать видання.

– Але то треба обережно. Гарячим повітрям сушити не можна. Тільки холодним. Ми тут усі вихідні просиділи, до десятої вечора сушили. А нам навіть на суботу і неділю опалення не включили, – продовжує заввідділом.

Працівники кажуть, що папір рукописів незвичний, зроблений із тканини. Тому їх ще можна буде врятувати. Але припускають, що реставраційні роботи затягнуться мінімум на рік.

Джерело: “Газета.ua”