2009 р. Національний музей у Львові рятує давні рукописи, підтоплені весняними водами

Дата: 04.03.2009

У Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького виникла позаштатна ситуація у палацовому корпусі на вул. Драгоманова: там талі води з даху підмочили стіну й спричинили шкоду фондам відділу рукописів та стародруків, – про це із посиланням на директора музею Ігоря Кожана сьогодні, 4 березня, повідомив кореспондент ЗІКу.

За словами Ігоря Кожана, позаштатна ситуація виникла минулого четверга, коли розмерзся сніговий покрив на даху, а ринви, що відводять талі води до дощоприймачів, залишалися скрижанілими.

«Вода з даху, не маючи відводу, скапувала по фасаду, тиньк на тростинній основі усотував вологу так інтенсивно, що замок кут приміщення другого поверху, де розташовано фонди відділу рукописі та стародруків. Стелаж, що стояв при стіні, виявися також мокрим. Добре, що це трапилося у білий день і працівники музею одразу зреагували: викликали головного хранителя й реставраторів. Буквально за годину ми евакуювали рукописи, тепер просушуємо їх, – це переважно кириличні рукописи, зокрема Євангелії XVI-XVIII ст.», – розповів директор національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького.

Ігор Кожан зазначає, що завжди вважав приміщення, де перебували згадані рукописи, не відповідним для фондів рукописів і стародруків: «Якщо там вода стікає по стриху в жолоби, то це конструктивно запрограмована небезпека. Стовідсоткової гарантії, що подібне колись не повториться, дати ніхто не може. Попереднім разом таке трапилося 5 років тому. Поки в тому приміщенні зберігатимуться давні книги, спокійного сну в нас не буде.

Цього року, як тільки обладнаємо зал сигналізацією у другому корпусі й перенесемо туди фонди, плануємо розпочати ремонт палацового корпусу. Для переміщення фондів нам бракує стелажів, тому проситимемо інші музеї та бібліотеки допомогти нам із стелажами», – сказав Ігор Кожан. А ЗІК переадресовує це прохання про допомогу музею владі (зокрема т.в.о голови Львівської облдержадміністрації з гуманітарних питань Ігорю Держку).

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

У Національному музеї Львова “намокли” стародруки

“Наприкінці минулого тижня, коли була тепла погода і розтанув сніг, з тильної сторони Національного музею у Львові, що по вул. Драгоманова, 42, де немає ринв, а дощоприймач замерз, по стіні почала стікати вода. Кут приміщення, де знаходиться фонд рукописів та стародруків, затягнуло водою. Було замокання кімнати десь до півметра. Страшно говорити, але добре, що це сталося вдень, а не вночі, ми відразу почали вживати заходів. Зараз рукописи сушаться”, – зазначив у коментарі ZAXID.NET генеральний директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Ігор Кожан.

“Три роки у нас не було ніякого замокання, а до того часу, як ви знаєте, музей затоплювався набагато сильніше, і ситуації були набагато гіршими. Такий фонд не повинен знаходитися на останньому поверсі біля можливого проникнення води. У такому фонді повинні знаходитися опалення, труби і ніякого іншого “небезпечного” доступу.

Цей палацовий корпус потребує капітального ремонту, адже затоплення були раніше дуже сильні, потрібно змінювати підлогу. Так чи інакше будемо переносити в інші зали фонд на час ремонту. Спробуємо, залучивши компетентних конструкторів, дізнатися, чи можливо з тильної сторони зробити ринви, чи щось інше, щоб більше замокання не було, або перенесемо фонд рукописів і стародруків в інше приміщення”, – зазначив Ігор Кожан.