Пряжка з головою «варвара»

Згадаймо також цікаву пряжку до пояса IV – V століть, знайдену на Середньому Придніпров’ї [С.Коршенко. Пряжка з головою варвара. – «Археологія», т. II, К., 1948, стор. 179 – 181]. Пластинка для прикріплення її до пояса оформлена у вигляді людського обличчя, що робить її унікальним зразком давньослов’янського образотворчого мистецтва. За художньою досконалістю і виразністю – це одна з найкращих пам’яток серед відомих нам ювелірних виробів того часу. Автором твору був, безперечно, талановитий художник. Про це свідчить не тільки реалістичний характер деяких деталей зображення (форми обличчя, зачіски, вусів, борідки тощо), а й своєрідний вираз обличчя, що одразу ж привертає увагу глядача. Це одне з найбільш індивідуалізованих зображень серед пам’яток давньослов’янського мистецтва (с. 123 – 124).

Срібна пряжка з головою «варвара» з Київщини. IV – V ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 124.