2009 р. Суд заборонив будувати біля Софії Київської

Елена Маковец

Дата: 29.10.2009

У вівторок Шевченківський районний суд визнав недійсним рішення Київради про виділення земельної ділянки по вул. Стрілецькій, 10/1. Про це йдеться в повідомленні громадської ініціативи “Збережи старий Київ”. “Представники Київради доводили, що дана ділянка не належить до археологічного шару “Міста Ярослава”, проте суд погодився з аргументами громадськості та визнав історичну цінність території”, йдеться в повідомленні.

За словами активістів, громадськість та місцеві мешканці вважають це рішення – другою великою перемогою громадськості у боротьбі із забудовниками охоронної зони ансамблю Софії Київської, внесеної до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Раніше на рівні Верховного суду було визнано незаконність виділення землі під забудову на Пейзажній алеї.

Джерело: “Українська правда. Київ”

* * * * *

Суд отстоял буферную зону Софии

27 октября суд Шевченковского района признал недействительным землеотвод по ул. Стрелецкой, 10/1. На этом участке, переданном в 2007 г. КП «Генеральная дирекция Киевского городского совета по обслуживанию иностранных представительств», должен был появиться 10-этажный офисный комплекс с 2-этажным подземным паркингом. Комплекс не только выбивался бы за счет высоты из окружающей застройки Софийского собора, но и создал бы риск для строений заповедника и бесценных мозаик XI века.

А они и так разрушаются от повышения уровня грунтовых вод, в чем стоит винить строительства последних годов, и от вибраций строительной техники. Не говоря уже о недовольстве ЮНЕСКО тем, что уничтожается буферная зона памятника, внесенного в список всемирного наследия.

Кроме того, строительство вызвало многочисленные протесты жителей и памятникоохранных организаций. Теперь их поддержал и Шевченковский суд, признав историческую ценность территории и отменив решение Киевсовета о передаче земли.

“Газета по-киевски”