2009 р. Біля “Софії Київської” зведуть 10-поверхівку?

Дата: 18.08.2009

16 серпня у столиці пройшли громадські слухання щодо будівництва 10-поверхового офісного комплексу із 2-поверховим підземним паркінгом на вул. Стрілецькій, 10/1, яка знаходиться у буферній зоні заповідника “Софія Київська”. Як повідомили у громадській ініціативі “Збережи старий Київ”, подібні слухання були у минулому році, тому, згідно з законом, не мали проводитися вдруге.

Місцеві мешканці і представники громадський ініціатив висловили рішучий протест проти забудови, тим більше, що через зведення висоток у буферній зоні заповідника, “Софію Київську” хочуть виключити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як пише “Газета по-київськи”, проти будівництва висловлюються не лише активісти, а й мистецтвознавець-архівіст, києвознавець Михайло Дегтярьов. “Будь-які масштабні будівництва біля Софії, у тому числі і це, незаконні. Перш ніж щось будувати біля такого пам’ятника архітектури, потрібно висилати проекти в ЮНЕСКО на розгляд, погоджувати, а в нас що роблять? Раз-два, і є дозвіл на будівництво”, – сказав мистецтвознавець.

За його словами, він бачив проект цього моторошного “пенала” на Стрілецькій: величезний будинок, що здіймається над Софією. “Головна загроза – гідроекологічна: ніхто не знає, як вестимуть себе ґрунтові води, їх рівень і так постійно зростає. Київський рельєф дуже складний, будь-який новий котлован викликає в будинках тріщини. Чомусь Відень, Краків і Прагу бережуть – там висотки зводять подалі від стародавніх будинків”, – сказав Дегтярьов.

За словами головного архітектора заповідника “Софія Київська” Ольги Cамойленко, у заповіднику знають про будівництва, що ведуться чи можуть розпочатися, але зробити нічого не можуть.

“Ми в курсі всіх будівництв, що ведуться або плануються поблизу від Софійського ансамблю. Але, на жаль, зробити нічого ми не можемо – за законом заповідник відповідає за охорону пам’ятників тільки на своїй території, а усе, що знаходиться поруч, у межах буферної зони, нам уже не підвладне”, – сказала Самойленко.

Джерело: “Українська правда. Київ”