1967 р. Історія українського мистецтва

Простота, скромний декор і те, що нижній і середній яруси не мають бійниць, споріднюють Луцький замок з Кременецьким, збудованим, очевидно, з дерева ще в XI столітті, а наприкінці XIII – на початку XIV століття перебудованим в камені. Те, що немає бійниць підошовного бою, свідчить про зв’язок з архітектурою попереднього етапу.

Кременецький замок, збудований з білого каменю – вапняку, стоїть на окремій, ізольованій горі, а поселення з укріпленнями розташовано внизу, під горою. Видовжений серповидний мис відокремлено з напільного боку глибоким перекопом. Замок мав лише три башти – Надбрамну, Південну, або Червлену, та розташовану над «Домом новим» [Памятники, изданные временною комиссиею для разбора древних актов, т. IV. К., 1859, отд. 2, стор. 204 – 205]. Невеликий двір було обнесено мурами з городнями, де «околишня шляхта схов мала». Кременецький замок з мурованою церквою посеред двору відзначався особливим лаконізмом форм та силуету, що добре пов’язувався з навколишнім ландшафтом.

Вкладені елементи

Замок у Кременці. Вигляд з півночі. XIII – XIV ст. Перебудова XV – XVI ст. 	Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р.,…