^Горлицький повіт

Беч с

Biecz – Miasto (4900 mieszk.) nad rzeką Ropą. Najstarsze z miast Podkarpacia. Przypuszczalnie w IX-X w. powstał tu warowny gród, przy którym rozwinęła się osada wzmiankowana w pocz. XI w. Prawdopodobnie w 2 poł. XIII w. Biecz otrzymał prawa miejskie. Wojny i klęski żywiołowe jakie miały miejsce w XVIII w. spowodowały zanik militarnego i gospodarczego znaczenia Biecza. Upadek miasta trwał niemal do połowy obecnego stulecia. Dopiero od połowy lat pięćdziesiątych miasto zaczęło się rozwijać i rozbudowywać, powstały nowe osiedla i bloki mieszkalne, budynki użyteczności publicznej i zakłady przemysłowe. Wśród nich na wyróżnienie zasługuje Wytwórnia Pieczywa Cukierniczego «Kasztelanka».

Biecz chlubiący się bogatą historią i ciekawymi zabytkami, posiada doskonale zachowany średniowieczny układ urbanistyczny z rynkiem i wąskimi uliczkami, otoczony resztkami murów obronnych i baszt. Na zach. od miasta wzgórze zw. Górą Zamkową, na którym wznosił się niegdyż wrowny gród, a poźniej zamek królewski.

Zabytki: ratusz z XIV-XVI w. z wysoką wieżą renesansową, ostatnio starannie odrestaurowany; renesansowa kamienica Barianów-Rokickich z XVI w., do której przylega XV-wieczna baszta obronna zw. Radziecką; kamieniczka zw. domem Kromera z XVI-XVII w., obecnie muzeum regionalna zawierające cenne zbiory z dziejów miasta i okolicy; kamieniczka Chodorów z XV-XVI w. mieszcząca obecnie stylową kawiarnię «U Becza»; resztki murów obronnych, baszt i barbakanu pochodzące z XIV-XVII w.; gotycka kolegiata z XV-XVI w. posiadająca wewnątrz cenne wyposażenie, nagrobki i obrazy; gotycki budynek d. szpitala ubogich z VX w.; kościół i klasztor Reformatów z XVII w.; budynek d. grodu starościńskiego z XVI w. Muzeum Regionalne ul. Kromera 5 i Węgierska 2 z oddziałem – Muzeum Aptekarstwa.

Вкладені елементи

Klasztor franciszkanów w Bieczu 	Powstał w latach 1645 – 1663. W kościele pw. Św. Anny znajduje się barokowa figura Matki…
Кляштор францисканців (+)
Biecka fara 	Kościół parafialny pw. Bożego Ciała w Bieczu to gotycka świątynia z przełomu XV i XVI w. W…
Костел (+)
«Kromerówka» w Bieczu 	 Renesansowa kamieniczka z 1519 r. z zachowanymi kolumnami okiennymi i portalami, inaczej zwana Domem Kromera. Obecnie…
“Кромерівка”
Kamienica Barianów-Rokickich w Bieczu 	Renesansowa kamieniczka z 1523 roku zwieńczona attyką, z przylegającą…
Кам’яниця Бар’янів
Szpital Św. Ducha w Bieczu 	Ufundowany przez Św. Jadwigę Królową w 1395 r. Jest jednym z trzech zaledwie takich…
Шпиталь св.духа