Горлице м-ко

Горлице м-ко

Gorlice – Miasto (29 500 mieszk.) nad rzeką Ropą. Gorlice zostały założone ok. poł. XIV stulecia i już zapewne ćwierć wieku później otrzymały prawa miejskie. Miasto stanowiło własność możnego rodu Karwacjanów-Gorlickich i było ośrodkiem kompleku dóbr zw. państwem gorlickim. Miasto było ważnym ośrodkiem produkcji płótna i sukna.

Ignacy Łukasiewicz tu kontynuował swoje badania nad destylacją ropy naftowej. Wynalazek Łukasiewicza – lampa naftowa – zapoczątkował okres rozwoju miasta. Powstałe tu w krótkim czasie zakłady przmysłowe przekształciły Gorlice w typowo kapitalistyczny ośrodek miejski.

W latach 1914-15 Gorlice pozostając w bezpośrednim zasięgu frontu austriacko-rosyjskiego zostały zrujnowane. Na początku maja 1915 r. pod Gorlicami została stoczona wielka bitwa, w której zginęło ok. 20 000 żołnierzy. Odbudowa zniszczonego miasta trwała kilka lat. Po ostatniwj wojniw nastąpił rozwój przemysłu, m.in. rozbudowano rafinerię, a małą fabrykę maszyn przekształcono w wielki kompleks produkujący maszyny górnicze.

W rejonie starego miasta zachowało się kilka zabytkowych budowli, wśród których na wyróżnienie zasługują: resztki d. dworu obronnego Karwacjanów z XV-XVIII w., kościół z XIX w., kamienica Artwińskich z XVII-XIX w. i obecny budynek muzeum pochodzący z XVIII w. Warto również wymienić wielki cmentarz z I wojny światowej, cmentarz z czasów ostatniej wojny z pomnikiem ku czci poległych oraz stary cmentarz żydowski z licznymi nagrobkami i mogiłami ofiar hitleryzmu.