Дача “Ластівчине гніздо”

Дачу збудовано в 1912 р. на місці попередньої дерев’яної за проектом інженера-архітектора А.Шервуда.

Споруда увінчує високу й стрімку прибережну скелю на мисі Ай-Тодор. Розташування вплинуло на витончене силуетне формування споруди та її загальний об’єм, який перебуває у винятковій гармонії з природним довкіллям.

Будівля має динамічний силует, складений з кількох об’ємів, що нависають один над одним у бік моря. Цим об’ємам у плані відповідають послідовно передпокій, вітальня, сходова клітка на видову вежу та в спальні, розміщені у вежі в двох рівнях. З трьох боків споруди влаштовано балкон, з якого можна милуватись морською далечінню та ялтинською бухтою. В архітектурі фасадів використано форми тюдорівської готики. Головний елемент архітектурної виразності стін – стрілчасті вікна. Позбавлені оздоблень стіни контрастують з розвиненим завершенням карнизної частини, увінчаної декоративними зубцями, витонченими пінаклями зі шпилями та флюгерами. Оздоблення інтер’єру сучасне: колишня вітальня опоряджена деревиною, стіни інших приміщень потиньковані.

Первісне “Ластівчине гніздо” використовувалось як дача, згодом тут розміщувались туристична база та бібліотека санаторію “Жемчужина”, а нині – кафе “Ластівчине гніздо”. Сучасний стан будинку – результат відбудови. В кінці [19]50-х років споруда стала аварійною, що унеможливлювало її експлуатацію. Тому, починаючи з 1968 р., за проектом інженера-конструктора В.Тимофеєва та архітектора І.Татієва під основу споруди підведено монолітну консольну залізобетонну плиту, будівлю закріплено сейсмічними поясами, відновлено шпилі, заново опоряджено інтер’єр.

Мистецьки виконаний невеличкий об’єкт має значний архітектурно-естетичний вплив на широке довкілля і нині є своєрідною “візитною карткою” Південного узбережжя Криму.

Є.В.Тиманович

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с.