2007 р. Відкрито відреставровану Велику кенасу в Євпаторії

Дата: 20.08.2007

Голова Духовного управління караїмів України Давид Ель, представники Верховної Ради та уряду АР Крим, місцевої влади, національно-культурних товариств взяли участь в урочистій церемонії з нагоди завершення першого етапу ремонтно-відновлюваних робіт і реконструкції храмового комплексу кримських караїмів у Євпаторії, повідомляє прес-служба Ради міністрів Криму.

Сьогодні це єдиний діючий на території СНД караїмський храм, де регулярно проводять богослужіння.

Велика (соборна) кенаса в Євпаторії є частиною караїмського комплексу, збудованого у ХVІІІ ст. на місці більш давнього храму. Свого часу, богослужіння тут відбувалися лише в особливо урочисті дні. В радянський період релігійне життя в ній припинилося, а відродилося щойно в роки незалежності України, коли храм повернули караїмам.

Під час першого етапу відбудови комплексу, який розпочався у 2000 році, відремонтували Велику кенасу, дворик з аркадами, відкрили малу кенасу, музей етнографії. На це з держбюджету виділили понад 2 млн. гривень. Ще 1,6 млн. грн. пішло на реконструкцію Великої кенаси.

Роботи виконувало підприємство „Кримреставрація”. Унікальні внутрішні розписи здійснювали працівники Київської художньо-реставраційної майстерні, яким вдалося наблизити до історичного вигляд храму. Відновлено розписи стін і стелі, відтворено різьбу по дереву і каменю, портик з вітражами, мармурову підлогу. У відреставрованому храмі встановили дубовий вівтар, який виконав євпаторійський майстер В. Василюк.

Паралельно силами міста проводилася реконструкція вулиці Караїмської, на якій розташований комплекс.

Наступна частина ремонтних робіт передбачає реставрацію малої кенаси, порталу центрального входу і господарського будинку, повідомляє прес-служба кримського уряду.

Джерело: РІСУ