^Чернігівська область

Ніжин м

Ніжин м

Розмір зображення: 800:498 піксел

Городище згадане. Перша згадка: 1514 р.; в 1625 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР: Чернігівська область. – К.: ГРУРЕ, 1972 р.].

Первоначальное ядро города Нежина было радиально-концентрическим [ЦГВИА, ф. ВУА, д. 21590, л. 3. План города Нежина, 1803 г.] [Цапенко М. Архитектура Левобережной Украины XVII – XVIII веков. – М.: 1967 г., с. 52].

Пам’ятник Леніну на Чернігівщині приберуть з вулиці (8.01.2014)

Пам’ятник планують перенести за рахунок місцевого бюджету в рамках реконструкції центральної площі м. Ніжин…

У Ніжині мерія перестрахувалася і сама демонтувала Леніна (22.02.204 р.)

Сьогодні, 22 лютого, на Чернігівщині у м. Ніжин з площі біля міської ради прибрали пам’ятник Володимиру Леніну. Пам’ятник з постаменту комунальники знімали за допомогою підйомного крана, після чого завантажили 650-кілограмового бронзового Ілліча у вантажівку і відвезли на зберігання.

(1)  2

г. Нежин. План 1803 г. Чертежная копия с оригинала (ЦГВИА, ф. ВУА., д. 21590, л. 3) (стр. 50) 	Джерело: Цапенко М. Архитектура левобережной Украины…
1803 р. План міста
Ніжин. Малюнок Бореля, гравюра В.Дарленга. Сер. 19 ст. 	Джерело: З української старовини. – К.: Мистецтво, 1991 р., с. 224.
Сер. 19 ст. Загальний вигляд міста з-за Остра (+)
1983 р. 4 червня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 217-30.
1983 р. Вид на р.Остер (+)
Замок
Благовіщенський монастир 1716 р. (вул.Гоголя) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Монастир Благовіщення (+)
Введенський монастир 1778 р. (вул.К.Маркса) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Монастир Введення (+)
Воздвиженська церква 1755 р. (вул.Щорса, 21) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Церква Воздвиження (+)
Церква Воскресіння
Церква Воскресіння (+)
Покровська церква 1757 р. і дзвіниця 18 ст. (вул.Базарна, 23) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.:…
Церква Покрови (+)
Іванівська церква 18 ст. (вул.Гоголя) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с.…
Церква св.Іоана Богослова (+)
Снято: 4 октября 2007. sobory.ru 	Нежин. Церковь Иоанна Милостивого 	Дата постройки: приблизительно 1850..1855. 	Адрес: г. Нежин, 3-й микрорайон.
Церква св.Іоана Милостивого
Миколаївський собор 1668 р. (Базарна пл.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р.,…
Собор св.Миколи (+)
Миколаївська церква 1743 р. (вул.Базарна, 23) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Церква св.Миколи (+)
Церква св.Пантелеймона
Преображенська церква 17 ст. (вул.Червоних партизан) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.:…
Церква св.Спаса (+)
Троїцька церква 1733 р. (вул.Бібліотечна, 19) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956…
Церква св.Трійці (+)
Грецька Всесвятська церква 18 ст. (пров.Грецький) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав,…
Церква грецька всіх святих (+)
1994 р. Церкви всіх святих та Михаїла. Вигляд з північного сходу
1994 р. 26 серпня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 857-03+5.
1994 р. Церкви св.Михаїла та всіх святих. Вигляд із заходу (+)
Грецька Михайлівська церква 1714 – 1731 рр. (пров.Грецький) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.:…
Церква грецька св.Михаїла (+)
1976 р. 17 жовтня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A209-30.
1976 р. Невідома церква
Синагога
Синагога (+)
1983 р. 4 червня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 218-37.
Громадський будинок (+)
Купецький будинок 18 ст. (вул.Бібліотечна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р.,…
Грецький магістрат (+)
Комплекс Ніжинського ліцею 19 ст. (вул.Кропив’янського, 2) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і…
Ліцей (+)
Торговельні ряди
Торговельні ряди
Пам’ятник Ю.Ф.Лисянському
Пам’ятник Ю.Ф.Лисянському (+)
Пам’ятник М. Гоголю (бронза, граніт) (парк імені М. Гоголя) – пам’ятка монументального мистецтва (1881 рік) [Постанова Кабінету міністрів України №…
Пам’ятник М. Гоголю (+)
Пам’ятник Т.Г.Шевченку (+)