Церква св. Петра і Павла

Березово. Церква св. Петра і Павла, 1930 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 776.

Березово

Церква св. Петра і Павла. 1930. (УПЦ)

За спогадами місцевого вчителя Михайла Степановича Росохи, ділянку під спорудження мурованої церкви дав житель села на прізвище Богоста, який поїхав до Франції на заробітки і там залишився, а коли забрав до себе жінку, то віддав священику свій будинок. Коли церкву вимурували, вежа розвалилася і її довелося зводити наново.

Можливо, до спорудження церкви мав причетність Василь Карпа, який був добрим майстром, а також ініціатором поширення православ’я в селі в 1920-х роках. Іконостас робили в 1940-х роках за куратора Боня.

З приходом радянської влади довелося вибирати, яку з двох церков зберегти. Вибрали стару велику колишню греко-католицьку церкву св. Миколи, а православну 5 вересня 1961 р. було знято з реєстрації діючих церков. Оскільки люди продовжували потай молитися у Петропавлівській церкві і чутки про це дійшли до районного керівництва в Хусті, у 1980 р. загони міліції з псами та військові оточили церкву, забрали ключі в людей і закрили церкву.

До 1981 р. в церкві мав бути організований музей атеїзму. У кінці 1980-х років церква відновила діяльність. Настінне малювання виконали художники Василь Кризина та Юрій Павлишин з помічником Василем Му-чичкою. У 1995р. зроблено зовнішній ремонт.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 776.