Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 635:800 піксел

Березово. Церква св. Миколи Чудотворця, 1873 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 398.

Березово Хустський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1869. (УПЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву св. Миколая, “шинґлями покриту, з вежею новокритою”, з двома дзвонами, освячену єпископом Стойкою.

У 1801 р. в селі була церква з дубових колод. Над входом у теперішню базилічну муровану церкву написано дату спорудження – 1869 р. (дата освячення – 1873) та дату останнього ремонту – 1981 р.

За розповіддю місцевого історика Михайла Росохи, землю під спорудження подарували Теґза і Балабан, а будували церкву років 20. Давніше дахи були вкриті ґонтом, але після пожежі в селі в 1925 р. церкву перекрили бляхою. На вежі встановлено 4 дзвони, найбільший з яких подарував Юрій Росоха. Під час ремонту в 1981 р. перекрили бляхою дахи і вежу, поштукатурили зовні стіни мармуровою дрібкою, підфарбували ікони. Перед головним фасадом – мармуровий хрест з 1910р.

У Березові народився священик Степан Пап (1917 – 1990) – активний діяч Карпатської України, історик, відомий своєю працею “Початки християнства на Закарпатті”. Парох Березова Віктор Іванчо зазнав репресій після ліквідації греко-католицької церкви.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 398.