Курганна група

Курганна група

Пам’ятка археології

Не визначене

Розміщення:

Херсонська обл., Нововоронцовський р-н, с. Золота Балка Золотобалківської сільської Ради (за даними 1976 р.).

Загальний опис:

Біля села налічується 22 кургани: уздовж західної околиці – 9 курганів (два висотою 4 м, діаметри 60 м), за 1-1,5 км від південно-західної околиці, на правому березі балки Золотої – курган висотою 1 м та діаметром 20 м, за 1 км від південно-східної околиці, на правому березі балки Золотої – курган висотою 1 м та діаметром 20 м, за 1,5-3,1 км на південний захід – 9 курганів: один висотою 3,3 м та діаметром 55 м.

Поверхня курганів нижче 2 м наближається до горизонтальної, інші мають сферичну форму, задерновані.

Пам’ятники э надмогильними земляними спорудами, в яких знаходяться поховання, що здогадно датуються часом з ІІІ тис. до н.е. по добу середньовіччя. Датування можливе шляхом проведення археологічних досліджень.

Кургани виявлені Херсонською землевпорядною експедицією “Укрземпроект” в 1950 р.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14.05.1970 р. та № 681/25 від 22.12.1975 р.

Охоронний № : 1423.

Науковий архів Херсонського краєзнавчого музею.