Церква св. Дмитра

Перші згадки про церкву датуються 1531 р. 1 У 1620 р. священик був учасником Щебрешинського з’їзду духовенства. 2 Нова дерев’яна церква збудована у 1675 р. 3 У різних списках актів візитацій єпископа Йосипа Левицького 1721 р. названа то Воздвижения Чесного Хреста, 4 то Різдва св. Івана Хрестителя. 5 Ця будівля завалилася на початку ХІХ ст.

У 1807 р. коштом Станіслава Замойського збудовано нову дерев’яну за типом костелу з сиґнатуркою. 6 З 1875 р. – православна. Відремонтована у 1878 та у 1885 рр. 7 У 1908 р. церкву оглянув єпархіальний архітектор Александр Пуринґ і у 1909 р. склав проект нової мурованої споруди. 8 Контракт на будову у 1912 р. підписали брати Іполит Люхт, власник будівельної фірми в Люблині, та Владислав Люхт, інженер-архітектор, з зобов’язанням завершити всі роботи до листопада 1913 р. 9, але огляд будови єпархіальним архітектором Карау-ловимулипні 1914 р. ствердив, що виведено лише фундаменти. 10 Події першої світової війни і подальші не дозволили завершити будівництво. Стара церква знищена у міжвоєнний час.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 238.

2. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – C. 602-604.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2030.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 779, a. 19.

6. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Злоец. // ХВЕВ, 1892. № 1. – С. 5-7.

7. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Злоец. // ХВЕВ, 1892. № 1. – С. 5-7; Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmsko-Warszawski Duchowny Konsystorz Prawosławny, Sygn. 438.

8. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1960.

9. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2030.