1870 р. Загальний вигляд з позиції С3

Рисунок Наполеона Орди.

Katedra p.w. św. Zofii. Widok fasady. Kościół dwuwieźowy z rozbudowaną, dwukondygnacjową fasadą z kolumnami, tarasem i schodkowym przyczółkiem; w ogrodzeniu cmentarza kościelnego czworoboczna, trzykondygnacjowa dzwonnica. 1870. Napis: Katedra Żytomierz nad rzeką Teterów; napis na podkładzie: Wołyń Żytomierz, – Katedra; napis na kartce doklejonej do podkładu: Żytomierz nad rzeką Teterów. Guber. Wołyńska, Żytomierz założony przez Żytomira w IX wieku – towarzysza Askołda i Dira najezdników Normandzkich – Katedra zbudowana przez Samuela Oźgę biskupa Kijowskiego w pierwszych łatach XVIII wieku; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany sepią i gwaszem, 19,5 x 27. III-r.a. 4303 (Teka Wołyń). Bibl.: Album widoków seria II, il. 74; Kaczrnowska, Napoleon Orda, s. 123. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 888]