Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:622 піксел

Вперше згадується у 1477 р. 1 Згадується і у податкових документах 1510-1564 рр. 2 У документах 1620 р. згадується існування дерев’яної церкви. Наступна дерев’яна будівля походила, ймовірно, з XVIII ст. 3 У 1867 р. вона була ґрунтовно відновлена. 4 З 1875 р. парафія православна. У 1906 р. на місці знищеної пожежею коштом уряду і мешканки Санкт-Петербургу Надії Ску-ратової збудовано нову дерев’яну церкву в неоросійському національному стилі. 5 Після першої світової війни продовжувала діяти як православна парафія. Щойно після виселення українців у 1947 р. під час акції “Вісла” перетворена на костел Матері Божої Королеви Матері Польщі. 6 Ремонтована у 1962, 1970, 1975 і 1997 рр. 7

Розташована на рівній ділянці посеред села, при дорозі. Дерев’яна хрещата в плані будівля на цегляному підмурівку. Складається з квадратової нави, до якої зі сходу прилягає гранчастий вівтар з двома прямокутними ризницями по боках, з півночі і півдня – укорочені бічні прямокутні рамена, а з заходу – прямокутний бабинець. З заходу до бабинця прилягає вежа-дзвіниця з двома невеликими приміщеннями по боках. Нава, давніше завершена восьмериком, тепер вкрита низьким восьмибічним наметом. Бічні рамена, бабинець, приміщення при присінку вкриті двосхилими причілковими дахами, а вівтар – п’ятисхилим. Над присінком здіймається восьмибічний ярус вежі-дзвіниці, вкритий шоломовою банею з коміром, завершений новішим шпилем. Перехід до восьмибічного ярусу вежі здійснюється, як і на наві, через зовні виражені вітрила. Стіни церкви горизонтально шальовані дошками з виділенням цокольної частини вертикальною шалівкою.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 238.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

4. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326, аркуш 27а.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 351, аркуш 10.

6. KZSzP. Z. 8. Powiat Krasnostawski. – Warszawa, 1964. – S. 82.

7. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Chełmskie. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1999. – S. 232.