1974 р. Паспортна інформація

Слов’янське городище

Пам’ятка археології

X – XI ст.

Вінницька обл., Іллінецький р-н, с. Жорнище, в 3 км на схід в урочищі Плюшкове.

Загальний опис:

Городище в плані овальне, витягнуте з півночі на південь. Найбільша довжина – біля 70 м, ширина – 48 м. З усіх сторін городище оточене валом, рів не зберігся. Довжина валу 170 м. З південної та західної сторін городище додатково захищене глибоким яром. Основу валу складає випалена глина, поверх якої насипана земля.

Культурний шар на території городища відсутній. Лише в південній частині спорадично зустрічаються глиняна обмазка, велика кількість каменю вулканічного походження, червонуватого кольору.

На захід від городища розташоване слов’янське селище Х-ХІ ст. На ньому місцевим вчителем Бурмістренко Г.П. виявлена велика кількість кружальної кераміки, типової для епохи Київської Русі, а також домниці та сопла..

Городище відкрито у 1955 р. П.І. Хавлюком.

Матеріали розвідок зберігаються у Вінницькому педагогічному інституті.

У 1974 р. експедицією Вінницького краєзнавчого музею були закладені шурфи в різних кінцях городища, які не дали ніякого матеріалу.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Вінницького обласного виконавчого комітету Ради депутатів трудящих № 313 від 10.06.1971 р.

Охоронний №: 303.

Основна бібліографія, архівні дані:

Хавлюк П.І. Науковий звіт про археологічну розвідку в верхів’ях басейну р. Соб та р. Південний Буг в 1955 р. / Науковий архів Інституту археології НАН України.

Ілюстративні матеріали:

1. Слов’янське городище Х-ХІ ст. Схематичний генплан.