Церква Різдва богородиці

Жорнава. Церква Різдва пр. богородиці, 1992 р. Світлина 2000 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 635.

Жорнава

Церква Різдва пр. богородиці. 1992. (УПЦ)

Невелика базилічна мурована церква з вежею на західному фасаді – перша в селі. Організатором спорудження, головним виконавцем робіт і навіть різьбярем став голова громади Михайло Іваниця.

Перші прохання про дозвіл на будівництво були відіслані в Москву ще за СРСР, у 1985 p., а дозвіл отримали аж 1988 р.

Довго тривало поки завзятий Михайло Іваниця добився дозволу на місцевому рівні.

Жорнавський лісокомбінат виділив місце для будівництва і постійно сприяв роботі.

Всі кошти зібрали серед вірників. Інженер автоколони Сергій Янковський допоміг з транспортом. Будівництво вели власними силами, лише для мурування стін запрошували бригаду. Верх клали Михайло Богдан, Дмитро Брилинський та Іван Шанта, очолювані М. Іваницею. Будівельні роботи закінчили в 1992 р.

Михайло Іваниця власними силами впорядкував храм усередині – сам зробив престол, кивот та іконостас, ікони до якого намалювали Василь Дуб та Василь Кешкентій. Михайло Іваниця мріяв про українську церкву з рідною мовою богослужіння, закупив церковні книги українською мовою, але не досяг підпорядкування церкви Київському патріархату або автокефальній церкві. У червні 1995 р. єпископ Євфимій освятив храм.