Костел св.Михаїла

Żniatyn – par. Św. Michała Archanioła

Kaplica: Wyżłów, Myców

Odpust: 29 IX

Liczba mieszkańców: 600 / zameldowanych 680

Historia parafii:

Parafia w Żniatynie powstała w czasie przesunięcia granic między diecezją przemyską a archidiecezją lwowską jakie miało miejsce w 1787 r. W jej skład weszły wieś Dłużniów i Wyżłów, które należały pierwotnie do parafii Waręż. Właściciel dóbr w Żniatynie Jakub Aleksy Hadziewicz ufundował murowany kościół pw. Św. Michała Archanioła, konsekrowany, w 1791 r., przez biskupa Kajetana Kickiego ówczesnego sufragana lwowskiego. Kościół ten, zgodnie z praktyką władz zaborczych w okresie tzw. «józefińskiej regulacji parafii» służył wiernym zarówno łacińskiego jak i greckiego obrządku, pozostając pod zarządem proboszcza łacińskiego. Stan taki trwał aż do r. 1928.

Kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła. (obecnie trwa jego rememont generalny – rozpoczęty we wrześniu 2006 r.). Wzniesiony w r. 1790 z fundacji Jakuba Hadziewicza. Odnawiany m. in. w latach: 1874 i 1925.

Barokowy. Położony na wyniosłym wzgórzu w otoczeniu drzew. Orientowany. Murowany z cegły, otynkowany. Nawa prostokątna z węższym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium, przy którym od strony północnej zakrystia, od południowej mniejszy składzik. Przy nawie od zachodu czworoboczna kruchta z w. XX. Wewnątrz nawa rozczłonkowana pilastrami, ponad którymi odcinki gzymsu. Tęcza zamknięta łukiem półkolistym z belką pokrytą ornamentem rokokowym. W prezbiterium sklepienie kolebkowo-krzyżowe, w pozostałych lokalnościach stropy. Chór muzyczny wsparty na dwóch filarach. Zewnątrz ściany o podziale pilastrowe-ramowym. Elewacja frontowa ujęta na narożach ukośnymi szkarpami, zwieńczona falistym szczytem, ze spływami po bokach. We wnękach elewacji frontowej rzeźby śś. Jana Nepomucena i Franciszka (?) barokowe z w. XVIII. Szczyt wschodni trójkątny, rozczłonkowany pilastrami. Dachy dwuspadowe, z ośmioboczną wieżyczką na sygnaturkę nad nawą, kryte blachą.

Ołtarz główny barokowy z w. XVIII, z obrazem św. Michała Archanioła z tegoż czasu w zwieńczeniu. Dwa ołtarze boczne koniec w. XVIII. Ambona barokowa koniec w. XVIII. Feretron barokowy z w. XVIII. Trzy krucyfiksy procesyjne o charakterze barokowym. Obraz Ukrzyżowania z przełomu w. XVIII/XIX, przeniesiony z kaplicy w Leszczkowie. Dwa portrety: Jakuba Hadziewicza fundatora kościoła i jego żony, koniec w. XVIII. Epitafium Jana Hadziewicza z datą 1800 (?), kamienne, z zatartym napisem, wmurowane w szkarpę kościoła. Monstrancja klasycystyczna z 1. poł. w. XIX. Kielichy: 1. regencyjny z r. 1739 (być może dawna puszka), przeniesiony ze Starego Sioła; 2. barokowy z r. 1752, ufundowany przez Jacentego Bandnarczyka. Relikwiarz z w. XVIII. Kilkanaście lichtarzy cynowych z przełomu w. XVIII/XIX. Lawaterz miedziany z 2. poł. XVIII.

W dzwonnicy dwa dzwony, jeden z r. 1743, oba z napisami cyrylicą.

B. Inne obiekty sakralne znajdujące się na terenie parafii:

1. Chłopiatyn – kościół filialny

2. Dłużniów

3. Myców

4. Wyżłów

5. Kapliczka przydrożna w Żniatynie wzniesiona ok. poł. w. XIX, klasycystyczna. Murowana. Czworoboczna z wnęką flankowaną półkolumnami, zamknięta trójkątnym szczytem. Wewnątrz rzeźba Matki Boskiej o charakterze barokowym.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej także greckokatolicki w Żniatynie, czynny, założony pod koniec XVIII w., w kształcie czworoboku o pow. 1,5 ha, ogrodzony metalową siatką przy betonowych słupach. Alejka utwardzona płytami. Cmentarz obsadzony świerkami.

2. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Chłopiatynie, czynny, założony w poł. w. XIX, w kształcie czworoboku o pow. 0,52 ha, ogrodzony siatka wsparta na metalowych słupach, droga z płyt betonowych.

3. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Dłużniowie, czynny, założony prawdopodobnie w I. poł. w. XIX, w kształcie pięcioboku o pow. 1 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony siatka wsparta na betonowych słupach.

4. Cmentarz przycerkiewny, dawniej także grzebalny w Mycowie, nieczynny, sięga początkami XVI w.

5. Cmentarz greckokatolicki w Mycowie, założony w latach 80 – tych XIX w., w kształcie elipsy o pow. 0,3 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony siatka wspartą na betonowych słupach.

6. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Wyżłowie, czynny, założony w r. 1910, w kształcie elipsy o pow. 0,4 ha, ogrodzony siatka wsparta na betonowych słupach.

Odpust: św. Michała Archanioła (29 IX)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30 (Chłopiatyn), 10.00, 11.30 (Dłużniów)