Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 800:558 піксел

Дерев’яна церква Воздвиження 1753 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Найдавніші згадки про існування в селі церкви походять з 1440 р. 1 У 1749 р. священик був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 2 З 1753 р. коштом селянина Литвака та Яна Замойського, старости Люблинського зведено нову дерев’яну безверху церкву замість попередньої, теж дерев’яної. 3 У 1841 р. церква відремонтована коштом дідича села генерала-лейтенанта Ігнатія Коссецько-го. 4 Ремонтована у 1860 р., зокрема ікону Розп’яття з головного вівтаря перемалював маляр Зінь. 5 З 1875 р. православна. У 1878 та 1888 рр. проведено ґрунтовний ремонт будівлі – підвищено бабинець і ошальовано стіни. 6 У 1909 р. місцеві теслі Адам Новосад і Стефан Хомик оглянули церкву і признали її незадовільний стан. 7 У 1912 році єпархіальний архітектор Александр Пуринґ отримав завдання спроектувати новий храм. 8 Таке ж завдання отримав новопризначений у 1914 р. єпархіальний архітектор Євген Чиж, 9 але до початку війни будівництво не розпочалося. Після першої світової війни у 1919 р. в селі відновлена православна парафія. 10 Діяла і під час другої світової війни. 11 Після виселення українців під час акції “Вісла”, у 1948 р. перетворена на костел. У 1960 р. церква і дзвіниця відреставровані. 12

Розташована на рівній ділянці в центрі села. Дерев’яна зрубна будівля, повернена вівтарем на захід. Складається з прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає квадратовий вужчий бабинець, а з заходу – вужчий гранчастий в плані вівтар з прямокутною захристією з півночі. Нава вкрита двосхилим етернітовим дахом, гребінь якої вінчає новіша вежечка-сиґ-натурка. Нижчі двосхилий дах бабинця та п’ятисхилий вівтаря криті ґонтами. Стіни церкви шальовані вертикально дошками, стягнені лисицями. В інтер’єрі приміщення перекриті стелями. При східній стіні нави розташовані хори, оперті на два стовпи. Збереглася частина вистрою і фрагменти іконостасу XVIII-XIX ст.

Поряд розташована двоярусна стовпова дзвіниця з дзвоном 1643 р., зведена у середині XIX ст.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 262, аркуш 20.

4. Sygowski Р. Greckokatolickia cerkiew pw. Podwyższenia Krzyża świętego w Żmudzi, w województwie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 126.

5. Там само.

6. Там само – S. 127.

7. Там само. – S. 128.

8. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2357.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 237, аркуш 13.

10. Sygowski P. Greckokatolickia cerkiew pw. Podwyższenia Krzyża świętego w Żmudzi, w województwie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 128.

11. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

12. KZSzP. Z. 5. Powiat Chełmski. – Warszawa, 1968. – S. 68-69.