Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 800:583 піксел

Дерев’яна церква Воздвиження 1 пол. 18 ст., 1791 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Перша церква згадується у документах 1716 р. 1 У 1720 (1726) р. отримала надання від Владислава Йосафата Сапіги, воєводи брестського. 2 У акті візитації 1726 р. описана як дерев’яна будівля з дзвіницею над бабинцем і двосхилим дахом з хрестом (без бань і маківок). 3 Ймовірно, була збудована у XVII ст. У 1791 р. церква ґрунтовно розбудована. 4 Тоді ж збудована окрема дзвіниця.

Під час очищення обряду від латинізації російською владою у 1867 р. парафія вчинила сильний опір, 5 але з 1875 р. церква православна. Зачинена після першої світової війни, перетворена на костел у 1919 р. 6 Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія. 7 Церква ремонтована у 1926 та 1949 рр. з втратою стилевих ознак. 8

Розташована скраю села. Орієнтована зрубна будівля на новій підмурівці, зміцнена лисицями. В плані витягненого прямокутника з захристією при вівтарі з півночі. До південної стіни нави добудований присінок, вкритий двосхилим причілковим дахом. Церква вкрита трисхилим дахом, що на чільному західному фасаді утворює трикутний причілок з острішком. Гребінь даху увінчаний сигнатуркою. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиштва-ми. В інтер’єрі колись тридільний простір тепер єдиний, зальний. При західній стіні розташовані хори, оперті на два стовпи. Збереглися вівтарі та фрагменти церковного вистрою XVIII-XIX ст.

На захід від церкви розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця XVIII/XIX ст. Нижній зрубний ярус її відділений від верхнього стовпового великим піддашшям. Вкрита дзвіниця наметовим бляшаним дахом.

1. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95; Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 102.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 232, 274a.

4. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

5. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 266-267.

6. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 102.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.