Церква Положення ризи богородиці

Дерев’яна церква Положення ризи богородиці 1793 р., в 1981 р. перевезена із с.Турковичі в с.Жерники [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 152].

Kościół filialny w Żernikach = W 1981 r., przeniesiona z Turkowic dawna cerkiew filialna greckokatolicka pw. Opieki NMP.

Należy zaznaczyć, że w Żernikach od r. 1694 był unicki kościół parafialny W r. 1793 nowy kościół wznieśli Batajkowie. W r. 1875 został on zamieniony na cerkiew prawosławną, obecnie nie istnieje.

Церква св. арх. Михайла

Перша згадка про церкву в селі датується 1562 р. 1 У 1694 р. коштом дідича Томи Збихальського збудовано нову дерев’яну будівлю і ериґовано парафію. 2 Цю церкву замінила наступна дерев’яна, збудована коштом дідичів Батейків у 1793 р. 3 З 1875 р. – православна. Відремонтована у 1887 р. і освячена після ремонту у 1888 р. 4 Зачинену після першої світової війни церкву спалили поляки 30 квітня 1938 р. 5 Мешканці змушені були ходити до церкви у Шлятині. 6 У 1939-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія в пристосованому приміщенні. 7 У 1981 р. в село перенесли дерев’яну церкву 1793 р. з с. Турковичі і пристосували під костел. 8 Проект перенесення і адаптації церкви на костел виконав 1980 р. архітектор Р. Орлевський з Ряшева. 9

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. Там само.

4. ХВЕВ, 1888. № 24. – C. 400.

5. Жуків Б. Нищення церков наХолмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

6. Запис Л. Левицької зі спогадів мешканців села Жерники Г. Сухорської, 3. Ковальчук, В. Вовк. 1995 – Рукопис.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

8. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.