Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Жденієво. Церква св. Миколи Чудотворця, 1918 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 307.

Жденієво Воловецький район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1918. (УПЦ)

За переказом, назва села походить від імені першого поселенця Жденька. У 1692 р. згадують стару дерев’яну церкву і філії в Збинах та Щербовці.

У 1733 р. в селі стояла дерев’яна церква св. Миколи з одним дзвоном. У 1881 р. знову йдеться про дерев’яну церкву.

Як розповідає Михайло Іванович Тидір (1918 р. н.), теперішню муровану базилічну церкву збудували з 1904 по 1918 р. на церковній землі, що називалася “Гробище”. Спорудженням займалися майстри-італійці, а найактивнішими помічниками з місцевих людей були І. Русин, І. Тидір, П. Попелич та інші. Гроші на будівництво збирали всі селяни, окремий внесок зробили працівники лісового господарства. Найбільше пожертвували заможні родини Попеличів, Богутів, Кубашів, Русинів, Андрій та Степан Арендацькі. Кураторами в той час були М. Попелич та Ф. Яртим, а першим священиком у новозбу-дованій церкві став угорець о. А. Шимшон. Після нього служили о. І. Ревтій, о. М. Фельбаба, о. С. Григорович, о. Іваницький. Іконостас зробив І. Русин, а ікони малювали в Будапешті.

Дзвіницею служить вежа церкви. Найбільший дзвін подарували Арендацький і Панасович. До купівлі дзвонів був причетний також Янош Генцьо.

Церкву кілька разів ремонтували, останній ремонт відбувся в 1982 р. за священика Іваницького та кураторів М. Щербея та В. Богута. На території, де споруджено цех заводу “Електрон”, давніше стояла каплиця.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 307.