Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 800:527 піксел

Завосина. Церква Воздвиження Чесного Хреста, 1880 р. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 96.

Завосина Великоберезнянський район

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1880. (УПЦ)

В 1751 р. згадано дерев’яну церкву св. Миколи в доброму стані, з двома дзвонами та трьома образами і апостолами, намальованими на полотні.

Зараз у селі стоїть типова мурована церква, а до неї церкви стояли на трьох місцях. Особливістю церкви є грубі муровані виступи, що нагадують внутрішні контрфорси.

Мурованого склепіння немає, з дощок настелено плоске перекриття. Головною окрасою інтер’єру є чудовий іконостас.

Біля церкви стоїть хрест з прізвищами всіх емігрантів до США, що жертвували на церкву. Поруч – проста дзвіниця з двома дзвонами, відлитими в Ужгороді у 1927р., та ще одним стародавнім дзвоном.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 97.