Дзвіниця

Дзвіниця

Розмір зображення: 800:524 піксел

Заобуч. Дзвіниця, 1971 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 74.

Заобуч Перечинський район

Дзвіниця. 1971.

Маленьке сільце на схилі гори О буч з храмовим святом на день св. Іллі вважають давнішим, ніж сусідню Тур’я Пасіку.

Найдавнішою пам’яткою села є дзвін, вилитий, згідно з угорським написом на ньому, для Пасіцької Заобучі стараннями Василя Бабидорича в 1832 р. Очевидно, з того часу походила і стара кам’яна дзвіниця, що стояла на іншому місці, між хатами. Дзвіницю було розібрано в 1971 р. і тоді ж на новій відкритій ділянці спорудили нову дерев’яну дзвіницю. Камінь зі старої дзвіниці пішов на підмурівок нової. Дошки та бруси на каркасну конструкцію збирали всі жителі села. Дзвіницю збудували Василь Касич та Андрій Анталовський.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 75.