2007 р. З вересня “Лемківська садиба” відкриється заново

ЗІА “Простір”

Дата: 03.05.2007

Музей «Лемківська садиба» на Перечинщині (Закарпаття) в селі Зарічеві нині перебуває на ремонті, оскільки з 1986 року, коли він відкрився, жодного разу не ремонтувався, як слід. Тому, як наслідок, перебуває в критичному стані.

Однак наразі обласною владою виділені кошти на його оновлення, тому завідуюча музеєм Любов Пекар сподівається що з вересня музей знову відкриє свої двері для туристів.

Останніх, до речі, чимало. Так уже близько 10 років щороку приїжджають до Зарічева німці з міста-побратима Ужгороду Дармштадта, відвідують музей туристи зі всієї України, а також школярі, студенти етнографи та історики і багато інших.

Крім музею-садиби у селі діє фольклорний хор лемківської народної пісні «Лемківчанка», відкритий у тому ж 1986 році. Нині в ньому 12 співачок, що беруть участь у численних фестивалях як в Україні, так і за кордоном. Тож Зарічево пропонує відвідувачам не лише подивитися на матеріальний бік життя лемків, але й доторкнутися до їхньої культурної спадщини.

Сама Любов Пекар зібрала близько півсотні народних лемківських пісень, але на жаль, не знаходить коштів, щоб випустит збірку в життя.