Церква св. ап. Петра і Павла

Розмір зображення: 800:529 піксел

Про існування в селі церкви у XVII ст. згадує у своїй праці дослідник Г. Сосна, 1 але ближчих даних немає. У 1908 р. в село, яке не мало своєї церкви, мали перевезти з села Вільки Плебанської стару дерев’яну церкву – школу і збудувати окремо церкву, а окремо школу. 2 Роботи зобов’язався виконати мешканець села Петро Волощук. 3 Проект нової церкви в російському національному стилі розробив архітектор Александр Пуринґ. 4 Всі роботи завершено у 1909 р. В цьому ж році її освятив єпископ Євлогій. 5 Зачинена після першої світової війни церква зруйнована польською владою 13 липня 1938 р. 6 Відновлена під час німецької окупації парафія діяла до виселення українців, відправи відбувалися у плебанії. 7 У 1989 р. відновлена парафія. 8 28 квітня 1991 р. єпископом Авелем освячено наріжний камінь нової церкви на місці знищеної у 1938 р. 9 Нову будовано громадським чином на пожертви громади і, зокрема, Василя Волощука, під керівництвом Олекси Хвесюка (Гвесюка)10 при участі будівничого Дмитра Гвесюка. 1 серпня 1993 р. освячено єпископом Авелем нову муровану споруду. 11

Розташована посеред села на рівній ділянці при сільській дорозі. Зведена в модернізуючих формах. Складається з ширшої квадратової нави, вужчого гранчастого вівтаря та прямокутного бабинця. До вівтаря по боках прилягають прямокутні захристії. Нава вкрита високим восьмибічним пірамідальним дахом, завершеним світловим ліхтарем з цибулястою маківкою. Над бабинцем здіймається чотирибічний ярус, вкритий пірамідальним наметом, увінчаним маківкою. Тиньковані стіни церкви членовані лопатками з відкритої червоної цегли і лучковою аркадою. Чільний фасад підкреслений трикутним фронтончиком з червоної цегли і аркатурним фризом.

1. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2224.

3. Там само.