Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:682 піксел

Забродь. Церква св. арх. Михайла, 1854 або 1864 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 96.

Забродь Великоберезнянський район

Церква св. арх. Михайла. 1854 або 1864. (УПЦ)

Перше поселення заснували втікачі від татар ще у XIII ст. Після руйнівної повені у 1756 р. село відновилося за рікою (за бродом) і так утворилася його назва. В 1751 р. згадується дерев’яна церква св. арх. Михайла, що розпадалася, але мала всі образи і два дзвони. Як згадують в селі, перша церква стояла в урочищі “Залаззя”, друга стояла метрів за сто нижче теперішньої.

Зараз в селі – типова мурована базилічна церква. В шематизмі 1915 р. церква датується 1864 р. У 1943 р. відомий ужгородський інженер Емиліян Еґреші зробив на прохання намісника о. І. Мелеша експертизу стану церкви і склав кошторис та план її оновлення.

На зворотному боці “Тайної вечері” була табличка з написом, що стосувався встановлення іконостасу. На жаль, текст зафарбували, але церківник Василь Левицький твердить, що в написаному йшлося про фундатора іконостасу, якого звали Василь Венцель.

Біля церкви – одноярусна дерев’яна каркасна дзвіниця з дзвонами, відлитими фірмою “Акорд” у 1927 р. Старі дзвони реквізували в першу світову війну.

В радянський період, з 1954 до 1990 р. церківником був Юрій Моняк, завдяки якому церкву не було закрито. Одного разу церківнику довелося навіть продати корову, щоб заплатити податки на церкву. Впродовж останнього десятиріччя церківник В. Левицький організував кілька ремонтів.

У 1999 р. завершення вежі вкрито новою бляхою.