Церква св. Микити

Найдавніші згадки походять з податкових реєстрів 1563 р. 1 Церква в селі Хоєнець фігурує і в списку церков 1628 р. з Холмської книги, які сплачували особливий податок по 1 злотому. 2 Стара дерев’яна будівля церкви була знищена між 1651 та 1655 рр. під час бойових дій визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького. 3 У акті візитації єпископа Феліціяна Володковича 1751 р. є опис існуючої тоді будівлі: “Церква дерев’яна, в стінах і дахах добра, на подобу костелу ставлена. На верху церкви маківка, на якій великий хрест залізний”. 4 Як греко-католицька, парафія існувала до 1859 р., коли громада перейшла на римо-католицький обряд. 5

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 151.

2. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. LXIII.

3. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна, 1899. Т. 1. – С. 71.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, f. 407.

5. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1880. T. l. – S. 638.