1975 р. Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

V ст. до н.е.

Розміщення:

Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Ходосівка, на північний захід від села в напрямку до с. Янковичі, хут. Круглик, с. Кременці. Через городище протікає р. Віта.

Загальний опис:

Городище овалоподібне [?? овальної форми], розмірами 3×4 км. В культурному шарі потужністю 0,1 м знайдено речовий матеріал другої половини першого тисячоліття до н. е. і пізніших часів – до початку другого тисячоліття н. е. включно.

Городище збудоване за скіфських часів у середині першого тисячоліття до н. е. У XI ст. н. е. використовувалось як укріплення в оборонній лінії по р. Віті для захисту з півдня Києва від набігів кочівників.

Проводились розкопки експедицією Інституту археології АН УРСР у 1947 р. (Покровська Є.Ф., Фабриціус І.). Колекція знахідок зберігається в фондах Інституту археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Київської обласної Ради депутатів трудящих від 23.111970 р. № 806.

Охоронний № : 1280

Основна бібліографія, архівні дані:

Покровская Е.Ф. Отчет о работе группы экспедиции “Большой Киев” Института археологии АН УССР в 1947 г. / Науковий архів Інституту археології НАН У.

Лінка Н.В. Роботи експедиції “Великий Київ” за 1947 р. // ІА АН УРСР. – Т. ІІІ. – К., 1952.- С. 46-47.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний план розміщення городища.