2007 р. Першому кам’яному храмові Хмельницького 170 років

Михайло Цимбалюк

Дата: 17.05.2007

Виповнилося 170 років від осв’ячення собору Різдва Пресвятої Богородиці – першого в Хмельницькому кам’яного храму. Він збудований протягом двох років на місці дерев’яної церкви, яку в 1822 році знищила пожежа. Православний собор споруджувався, аби створене в місті Проскурівське духовне управління мало не менш пристойний вигляд, ніж Римо-католицька церква з добротними костьолами. Із державної скарбниці на це асигновано 60 тисяч рублів….

Споруда для тодішнього повітового містечка, яке мало лише кілька невеличких кам’яних будинків, мала незвичну архітектурну форму: подільська церква – дерев’яна, прямокутна в плані, з кількома виразними зрубами, ребристими банями. Кругла ж форма кам’яного собору свідчить, що не тільки кошти на будівництво, а й проект будівлі був немісцевий.

Оточений тепер «хрущовками» та старішими будинками вулиць Соборної, Примакова, Вайсера і Кам’янецької, попервах храм був огороджений 196-метровим муром. В ньому було чотири великих дзвони, найбільший з яких важив 320 кілограмів, понад 100 найменувань літератури з Часословом, надрукованим у Києві 1729 року.

Серед церковного начиння була визолочена срібна кілограмова дарохранительниця – вклад царевича Олександра Олександровича, проголошеного наслідником престолу. В церкві зберігався й чудодійний образ Божої Матері зі срібними вінцем і привісками-вотумами.

«На жаль, до наших часів у соборі ні чудодійної ікони з вотумами, ні іменної дарохранительниці, ні багатьох інших цікавих і значних для нашої культури речей не збереглося. Про їх подальшу історію нічого невідомо.

Лише сама споруда храму, пройшовши через всі історичні потрясіння, і сьогодні, як і століття тому, вабить до себе золотом бань і вогником лампад,» – пише історик С. М. Стопенчук у статті, розташованій на офіційному сайті Хмельницької міськради.