Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Хмелів

Каплиця. Початок XX ст.

Церква св. Георгія Переможця. 1994. (УПЦ)

Колись давно церкви у Хмелеві не було, село мало лише маленьку дерев’яну каплицю.

З 1990 до 1994 р. споруджено дерев’яну церкву 18 м завдовжки, 11 м завширшки та 18 м заввишки при висоті стін 5 м. Місце, виділене місцевим колгоспом для будівництва, має назву Берег.

За основу взяли план православної церкви у Великому Бичкові. До бригади майстрів увійшли М. В. Молдавчук, І. М. Полінчук, М. І. Григірчак та Ю. Ю. Пронюк, а очолив будівництво Михайло Дуб’юк. П’ятирядний іконостас вирізьбив І. Ясінський, а ікони намалював Ю. Корж. Першим священиком у цій церкві став М. М. Плантич.

Церква має ладний зруб, але його поштукатурено. Дахи вкрито бляхою. На місці перетину базилічного об’єму і бічних притворів влаштовано восьмигранний барабан, увінчаний великою цибулястою банею.

У вежі є два дзвони, які потрапили до Хмелева з Ділового. Коли там закрили церкву, дзвони люди переховували в себе. Один дзвін відлитий за пароха Семена Андруховича, тобто на початку ХГХ ст., другий походить з 1921 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 736.