[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, у якому 1805 р. був відкритий Харківський університет

Пам’ятка архітектури, історії.

Харківська обл., м. Харків, Дзержинський район, вул. Університетська, № 14.

Загальний опис:

Будинок 2-х поверховий, цегляний, з підвалом. Нижній поверх обтяжений рустовкою. Вікна другого поверху прикрашені наличниками і сандриками. В бокових стінах ризалітів установлені звернені до головного входу ниші з декоративними вазами.

В головному корпусі університету була розташована адміністрація. На першому поверсі знаходилась рада і правління університету, училищний комітет, типографія та ін. Верхні поверх (17 кімнат) займав попечитель Харківського навчального округу з канцелярією. В 1906 р. частина кімнат була передана музею мистецтв. Після корінної перебудови приміщення на другому поверсі були виділені для кабінету ректора, проректорів, актового залу і залу Вченої Ради, а також під квартири професорів. В нижній частині приміщення знаходилися господарчі приміщення, бухгалтерія, кафедра загальної фізики.

В 1952 р. на будинку встановлені меморіальна дошка з білого мармуру з написом: “Тут з 1862 по 1864 рік вчився великий вчений Ілля Ілліч Мечников”, а також охоронна дошка.

Збудований в 1770-1777 р. будинок губернатора – перша в місті будівля, побудована в стилі раннього класицизму. Будівництво будинку проводилося за проектом архітектора М. Тихменьова архітекторами І.М. Вільяновим і П.А. Ягославським.

17 січня 1805 р. в цьому будинку за ініціативою видатного громадського діяча В.Н. Каразіна був відкритий Харківський університет. В 19-на поч. 20 ст. в його стінах працювали видатні вчені: математики К.О. Андреєв, В.Г. Імшенецький, О.М. Ляпунов, Т.Ф. Осиповський, В.А. Стеклов; фізики В.І. Лапшин, М.Д. Пільчиков, Д.А. Рожанський; астроном Л.О. Струве; фізико-хімік М.М. Бекетов, біохімік О.Я. Данилевський; ботаніки В.М. Арнольді, О.М. Бекетов; історики Д.І. Багалій, В.П. Бузескул, М.С. Дринов; філологи Д.М. Овсянинко-Куликовський, І.І. Срезневський, М.Ф. Сумцов; хірург М.П. Трінклер; офтальмолог Л.Л. Гіршман та ін.

1920-1932 р. на базі університету працювали Академія теоретичних знань, інститут народної освіти, інститут професійної освіти, фізико-хіміко-математичний інститут.

В радянський час в університеті працювали видатні вчені Н.І. Архієзер, М.П. Барабашов, О.І. Білецький, І.М. Буланкін, А.К. Вальтер, О.В. Нагорний, К.Д. Синельников та ін.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 142 від від 25 травня 1991 р.

Охоронний № : 2396

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Затверджені рішенням облвиконкому від 25 травня 1991 р. № 142.

Основна бібліографія, архівні дані:

Багалей Д.І. Опыт истории Харьковского университета.- Т. І.- Харків, 1893-1898; Т. ІІ.- Харків, 1904.

Багалей Д.І., Сумцов М.Ф., Бузескул В.П. Краткий очерк истории Харьковского университета за первые сто лет его существования (1805-1905).- Харків, 1906.- С. 54.

Бродович А.І. Заботы Багалея Д.И. об учебно-вспомогательных учреждениях Харьковского университета.- Харків, 1913.- С. 3.

Дьяченко Н.Т. Улицы и площади Харькова.- Харків: “Прапор”, 1974.- С. 36.

ДАХО.- Ф. 3.- Оп. 7.- С. 41.- П. 10.