1975 р. Паспортна інформація

Пам’ятник В.Н.Каразіну

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

20 червня (3 липня) 1907 р.

Харківська обл., м. Харків, пл. Свободи, біля будинку ХДУ ім. О.М. Горького.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою скульптуру В.Н. Каразіна на повний зріст, встановлену на чотиригранному постаменті.

В.Н. Каразін зображений в момент його виступу перед харківською громадськістю 1 вересня 1802 р. з промовою про необхідність заснування у Харкові університету. Василь Назарович стоїть, лівою рукою спираючись на колону, а праву простягши вперед, до слухачів.

На чільному боці постаменту – текст накладними бронзовими літерами: “1805-1905. Василій Назаровичъ Каразинъ положившій основаніе Харьковскому университету”.

На бічних сторонах – ще два написи з висловленнями Каразіна.

На лівому боці: “Блаженъ уже стократно, ежели случай поставилъ меня въ возможность сделать малейшее добро любезной моей Украине, которой пользы столь тесно сопряжены съ пользами исполинской Россіи”.

На правій стороні: “Главнымъ предметомъ учрежденія университета было у меня благосостояние моей милой страны и полуденнаго края Россіи”.

На тильному боці постаменту закріплено бронзовий картуш з села Кручик – батьківщини В.Н. Каразіна з пейзажем та написом: “Село Кручикъ поместье В.Н. Каразина”.

Скульптура бронзова, постамент з граніту під бучарду.

Розміри пам’ятника:

Висота: загальна – 7,2 м, постаменту – 3,7 м.

Розміри: скульптури – 3,0: 1,4: 1,9 м; постаменту: зверху – 1,35: 1,35 м, знизу – 1,8: 1,8 м; цоколя – 0,5: 4,3: 4,3 м.

Автори пам’ятника – скульптор І.Й. Андреолетті, архітектор О.М. Бекетов.

Пам’ятник споруджено за ініціативою та на кошти харківської громадськості.

Відкрито 20 червня (3 липня) 1907 р.

Спочатку пам’ятник було встановлено в Університетському саду. А у 1934 р., у зв’язку зі спорудженням пам’ятника Т.Г. Шевченку, пам’ятник Каразіну було перенесено на Університетську вулицю й встановлено напроти головного корпусу університету.

У 1958 р. пам’ятник В.Н. Каразіну перенесено в Сад ім.Т.Г. Шевченка (тепер пл. Свободи), до нового будинку університету.

Василь Назарович Каразін (1773-1842 рр.) – український вчений і громадський діяч. Народився в селі Кручик (тепер Богодухівського району Харківської області) в поміщицькій родині. Одержавши освіту в Кременчуцькому та Харківському приватних пансіонах, 18-річним юнаком поступив сержантом у Семенівський полк. Восени 1795 р., повернувшись до Петербургу після тривалої подорожі по Росії, Каразін залишив військову службу. Він був призначений служити в казначейство, а у 1801 р. – в центральний державний апарат. З 1804 р., коли його було звільнено з Міністерства освіти, й до 1842 р. Каразін жив у селі Кручик.

В.Н. Каразін взяв активну участь у заснуванні Харківського університету. У 1811 р. заснував у Харкові Філотехнічне товариство, що ставило своїм завданням пропагувати і впроваджувати вдосконалення в сільському господарстві; влаштував у своєму маєтку хімічну лабораторію, метеорологічну станцію та дослідне поле, а також першу на Слобідській Україні сільську школу.

В.Н. Каразін є піонером хімічної науки на Україні, одним з основоположників метеорологічної науки, що зародилася в нашій країні. Вчений надавав великого значення лісорозведенню й охороні лісів, виступав проти їх масового знищення.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний №: 88.

Основна бібліографія, архівні дані:

Харків. Місця історичних подій. Пам’ятники і заклади культури. Видатні діячі.- Харків: Харк. обл. вид-во, 1957.- С.242-243.

Харьков. Путеводитель.- Харьков: Знамя, 1967.- С.192.

Харків. Пам’ятні історичні місця.- Харків: Прапор, 1967. С.54.