1975 р. Паспортна інформація

Могила художника С.І. Васильківського

“Академік живопису Сергій Іванович Васильківський.

Народився 17 жовт. 1854 г.

Помер 8 жовт. 1917 г.”.

Обеліск з мармуру.

Сергій Іванович Васильківський (1854-1917) – український живописець. Народився в м. Ізюмі Харківської губернії. Після переїзду сім’ї до Харкова продовжував навчання в 1-й, а потім у 2-й Харківській гімназії, де навчався основам художньої грамоти у Д.І. Безперчого, відомого українського художника, учня К.П. Брюллова.

Після закінчення гімназії Васильківський поступив до Харківського ветеринарного інституту. В цей час у Харкові перебували виставки художників-передвижників. Демократизм, поглиблений інтерес до народного життя, характерні для передвижників, захопили і Васильківського. Залишивши інститут, він в 1876 р. поступив до Академії художеств.

Вже в перших своїх роботах – “Ранок” (1884), “По Дінцю” (1885) майбутній майстер звертається до теми рідної природи. За картину “По Дінцю”Васильківський одержав звання художника першого ступеня, велику золоту медаль і відрядження за кордон.

З 1888 р. до останніх днів життя С.І. Васильківський жив у Харкові. С.І. Васильківський створив біля 8,5 тис. творів. Кращими з них є “На пасовиську”, “Ромаданівський шлях”, “На ярмарку”, “Бій козака Голоти з татарином”, “Запорожець у розвідці”, “Вибори полковника Пушкаря” та ін.

Для творів С.І. Васильківського характерні глибока правдивість, майстерність виконання, ясний, спокійний колорит.

Перед смертю С.І, Васильківський передав Харківському міському музею 1348 своїх творів і велику суму грошей на влаштування в музеї художнього відділу.

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 61 (57).