Церква Воздвижения

Вперше церква згадується у документах 1531 р. 1 У 1766-1769 рр. збудована нова дерев’яна будівля коштом дідича Антонія Людвика Бонецького. 2 У 1796 р. церква була філією парафії Андріїв. 3 З 1875 р. парафія перейшла на православ’я. У 1885 р. 4 будівлю відремонтовано, а у 1892 р. освячено після ґрунтовного ремонту церкву. 5 Наново вкриті дахи бляхою у 1909 р. 6 Підчас першої світової війни церква знищена. 7 Влітку 1930 р. мешканці села православного віросповідання збудували будинок молитви, знищений у 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 8

1. Крип’якевич І. Церкви Холмгцини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Витично. // ХВЕВ, 1892. № 24. – С. 483-486; Холмський народній календар на 1924 р. Склав М. Вавриневич. – Володимир Волинський, 1924. – С. 61-71.

3. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 432, аркуш 1.

5. ХВЕВ, 1892. № 5. – С. 85.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 432, аркуш 1.

7. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. Т. 1. – Siedlce, 1996. – S. 329.

8. Інтерпеляція посла д-ра Степана Барана до премієр міністра (1938). – Нюйорк, Париж, Сідней, Торонто, 1986. Т. 1. – С. 700-713.